pkk

pkk

28.5.10

"Genopretningsplanen": For lidt, for sent, og forkert

Her er min ikke helt værdifrie vurdering af regeringens såkaldte "Genopretningsplan".

1 kommentar:

 1. Kære Prof. Klitgård
  En ting som interesserer mig meget, er hvad der havde hændt om vi ikke siden 1. januar 1999 havde skygget Euroen. Efter min bedømmelse så havde vor økonomiske situation så lignet Sveriges idag. Det er oplagt at der ville være kommet langt flere penge i kassen hos vore eksportvirksomheder, og følgelig flere i statskassen - ikke pga. af højere skatter, men fordi skatten er procentuel. Dette forstår de rationelle svenskere. Det er den måde de finansierer den dyre velfærdstat. Vi har selv en svensk designet velfærdsstat, altså er det oplagt at vi må gøre lige så.

  Her kan man netop mistænke - især de liberale - for at ønske at decimere velfærdstaten, og at bruge krav fra EU til at nå målet. Men det er tosset på den måde at binde sig til EuroLAND. Tænk hvis det er et midlertidigt fænomen, og hvis dette projekt med at binde så forskelligartede lande får op i limningen. Hvor smart er det så at straffe sig selv med sådan nogle hårde nedskæringer der går ud over den langsigtede vækst.

  I Tyskland har de jo ingen vækst haft indenlandt i de sidste 10 år. Det er udelukkende eksporten der har vækst. Men alle kan jo ikke være som Tyskland. Når Tyskland har overskud siger økonomiens love at der er nogle der må have underskud. Hele Europa får nu ind i en vækstmæssig sump, hvor det kun er nogle lande i Nordeuropa som kan eksportere og dermed få vækst.

  For det første er det en syg udvikling som direkte kan føre til nød og armod i Sydeuropa - hvor det de har brug for netop er en devaluering i størrelsesordenen 25-30%, således at turisterne igen vil vælge disse lande, og sådan at ejendomme igen bliver billige i Spanien - som jo er dette lands største industri.

  For det andet Så hvis vi åbenbart skal være med i denne nordlige klub -- sådan som åbenbart er regeringens intention -- så lad os da leve op til vor tidligere viste evne til at sno os og være lille og vågne (mens Tyskland er stor og doven) og lad os lade markedet devaluere vor valuta, sådan som svenskerne - og praktisk taget hele resten ad verdens lande med undt. af EuroLAND har gjort her under finanskrisen.

  Jo, nogle siger at devalueringer er usolidarisk og at de sender regningen videre til naboen etc. Men min pointe er at eftersom alle andre gør det, så er det mere dumt ikke at gøre det. Det giver simpelthen så mange fordele. Min teori er at den indenlandske pengerigelighed også ville have dæmpet væksten i lønnen (eller ihvertfald gjort lønvækst mindre skadelig for landets økomomi: Det som voksede var jo penge som vbar nominelt mindre værd): Der ville have været flere penge (som var mindre værd) til rådighed for stat og kommuner.

  Men nu har vi altså fået for megen vækst i Lønnen og det har åbenlyst skadet vor komkurrence-kraft. Tabet af konkurrence-kraft udgøres jo af tre elementer: Lønstigning, fald i pruduktivitet og en stærk krone.

  Nu holder vi igen med lønnen, og vi kan bare håbe at produktiviteten går op. Men det sidste skud i bøssen, en markeds-devaluering af kronen har vi ikke prøvet endnu. Mener du ikke det vil være en god ide, (og vil du tage initiativ til en undersøgelse af hvad det har kostet os siden 1. januar 1999 at vi havde en stærk krone?)

  SvarSlet